در روز هایی که شرکت های متمرکز، بازار های مالی را در دست گرفته بودند و نیاز بود که برای انتقال دارایی ها از واسطه های متمرکزی مثل پی پال و امثال آن استفاده کرد شبکه ای مبتنی بر بلاک چین به میان آمد و در راستای حذف واسطه های متمرکز عمل کرد.
آن شبکه چیزی نبود جز شبکه بیت کوین و پس از آن اتریوم هم در این راستا شروع به فعالیت کرد و به کاربران این امکان را می داد که تراکنش های خود را بدون واسطه و نیاز به شرکت های متمرکز انجام دهند.
تاریخچه به وجود آمدن ارز سولانا
همان طور که همه ما انسان ها به دفعات در زندگی تجربه کرده ایم هیچ وقت همه چیز عالی و بدون مشکل نیست این داستان برای بلاک چین اتریوم و بیت کوین هم صادق بود.
مشکلاتی از قبیل سرعت کم تراکنش ها در این شبکه(به ترتیب قادر به ۶ و ۲۵ تراکنش در ثانیه هستند) و کارمزد های نسبتاً بالا در این شبکه ها دیده می شد و در نهایت آقای آناتولی یاکوونکو پلتفرمی را ارائه کرد که مهم ترین مشکلات بلاک چین های قبلی را تا حدودی پوشش داده بود.
همانطور که پیشتر اشاره کردم، نیاز فوری به یک بلاک چین سریع و با کارمزد کم وجود داشت. در همین زمان، آقای آناتولی یاکوونکو به همراه گرگ فیتزجرالد، راه حلی عالی برای مشکلات این دو بلاک چین ارائه دادند و شبکهای را پایهگذاری کردند که امروزه آن را به نام سولانا میشناسیم.
آناتولی یاتوونکو در کشور اوکراین متولد شد و پس از چند سال به ایالات متحده مهاجرت کرد، او از همان دوران کودکی علاقه خاصی به کامپیوتر و ساز و کاراش داشت، در نوجوانی شروع به یادگیری کد نویسی کرد و در نهایت مدرک علوم کامپیوتر خود را از دانشگاه ایلینوی دریافت کرد و با سمت مهندس نرم افزار شروع به کار کرد.
مغز متفکر و خلاق پروژه سولانا همانند خالق بلاک چین هایی مثل ترون و اتریوم علاقه خاصی به دنیایی داشت که قدرت شرکت های متمرکز کمتر باشد و نیاز به استفاده آن ها به عنوان واسطه کمتر شود و نقش مهمی هم در محقق شدن این شرایط داشت.
بخوانید: ارز دیجیتال ترون رو بیشتر بشناسید
پس از چند سال کار کردن به عنوان مهندس نرم افزار بیت کوین معرفی شد و باعث شد توجه آقای یاتوونکو به بازار کریپتو جلب شود او مدتی به دنبال استخراج بیت کوین بود.
ولی هنگامی که اتریوم معرفی شد شیفته این بلاک چین پر طرفدار شد و در نهایت در سال ۲۰۱۷ آناتولی یاتوونکو به همراه پنج مهندس دیگر که دو نفر آن ها در واقع جز همکار های او در شرکتی که در آن به عنوان مهندس نرم افزار کار می کرد بودند.
در سال ۲۰۱۷ سولانا عرضه شد ولی به علت نبود توکنی برای پاداش دادن به کابران آن قدری که باید از آن استقبال میشد، نشد و سرانجام در سال ۲۰۲۰ در حالی که فقط چند روزی از سقوط بازار ارز های دیجیتال در آن روز ها گذشته بود کوین SOL ارز بومی شبکه سولانا معرفی شد.
شرایط مارکت در آن زمان طوری بود که امکان سقوط SOL وجود نداشت و با معرفی این کوین شبکه سولانا هم با سرعت قابل قبولی اعتبار خود را در بازار به دست آورد و پس از آن همین اتفاق برای کوین شبکه سولانا یعنی SOL افتاد.
چرا سولانا اینقدر محبوب است؟
زمین بازی سولانا جایی نیست جز سرعت تراکنش ها، در اول مقاله به سرعتی که بلاک چین های اتریوم و بیت کوین دارند اشاره کردم بیت کوین قادر به تایید ۶ تراکنش در ثانیه است و این میزان در اتریوم به ۲۶ تراکنش در ثانیه می رسد.
احتمالا برای شما سوال شده که این میزان در بلاک چین سولانا چگونه است؟
اگر دارید به ۲ برابر یا حتی ۱۰ برابر فکر می کنید سخت در اشتباه هستید، بلاک چین محبوب ما در سال جاری توانسته است شمار ۱۵۰۴ در ثانیه را تایید کند!
سریع به نظر می رسد ولی این رقم حتی به تعداد تراکنش هایی که شبکه سولانا به طور تئوری قادر به تایید است نزدیک هم نشده است، این بلاک چین پر سرعت بر روی برگه قادر به انجام و تایید قریب به ۶۵۰۰۰ تراکنش در ثانیه است!
ولی خب سولانا با همین مقداری که در عمل به دست آورده یعنی ۱۵۰۴ تراکنش در ثانیه هم توانسته عنوان سریع ترین بلاک چین بازار را اخذ کند و خلاصه که در سرعت هیچ ارزی رقیب این شبکه نمی شود و کابران آن هم متفق القول این ماجرا را قبول دارند.
علاوه بر سرعتب بالا، سولانا از کارمزد انجام تراکنش نسبتاً پایینی هم برخوردار است و این هم یک ویژگی مثبت دیگر برای این شبکه است.
زمینه دیگری که سولانا حرفی برای گفتن دارد امکان توسعه برنامه ها غیر متمرکز بر بستر این بلاک چین ، امکان اجرای قرارداد های هوشمند و صد البته ثبت Nft ها است.
مقیاس پذیری مناسب سولانا در مقایسه با رقیب با تجربه تر خود یعنی اتریوم باعث شده توسعه دهندگان زیادی این بستر را برای توسعه برنامه های غیر متمرکز مبتنی بر بلاک چین خود انتخاب کنند و همین باعث شده برنامه های غیر متمرکز جالبی را در این شبکه مشاهده کنیم.
امکان اجرای قرار داد های هوشمند هم از مزایا دیگری است که می توانیم نام ببریم.
تمرکز سولانا روی قرار داد های هوشمند و فراهم کردن مکانی برای اجرا و توسعه برنامه های غیر متمرکز باعث شده افراد فعال در این حوزه آن را رقیب بلاک چین اتریوم بخوانند و راست اش را بخواهید اگر رقابتی بین این دو باشد به نظر می آید سولانا سرایط بهتری دارد.
بخوانید: ارز اتریوم چیست؟
شبکه ارز سولانا چگونه کار میکند؟
به یقین متوجه شده اید که یکی از مهم ترین اِلِمان و فاکتوری که این بلاک چین را متمایز کرده سرعت فوق العاده آن است ، حالا این سرعت چگونه به دست می آید؟
این سرعت بالا به علت وجود چند مؤلفه است ولی مهم ترین آن ها چیزی نیست به جز الگوریتم اثباتی که استفاده می کند.
بیت کوین که از الگوریتم اثبات کار (poW) استفاده می کند و اتریوم از الگوریتم اثبات سهام (poS) می کند، ولی سولانا از الگوریتمی متفاوت و جالب استفاده میکند.
الگو اثبات سهام یا poH (مخفف Proof of history)، این الگوریتم دلیل اصلی سرعت این بلاک چین است و حالا چگونه کار می کند؟
در این الگوریتم کاربران سابقه هایی ایجاد می کنند، این سابقه ها به صورت سلسله وار ثبت می شوند و به عنوان تایم لاین بلاک چین استفاده می شود و دیگر لازم نیست در هر تراکنش با زمان واقعی که ما استفاده می کنیم ثبت شود بلکه نود ها یا همان گره ها با استفاده از مهر زمان (time stamp) خود ترتیب زمانی تراکنش ها را مشخص می کنند و و می توان گفت که زمان بلاک چین سولانا از زمانی که ما در دنیای واقعی خودمان استفاده می کنیم مجزاست.
همه بلاک چین ها از قطعاتی به نام بلاک (Block)تشکیل شده اند که اطلاعات تراکنش ها را در خود ذخیره می کنند و هر بلاک جدیدی که به وجود می آید اطلاعات بلاک قبلی را دارد بنابرین این بلاک های اطلاعاتی به صورت زنجیر وار به هم پیوسته اند که باعث می شود بعد از کلمه block از chain به معنای زنجیر استفاده کنیم و Block chain را به وجود می آورد.
در بلاک چین سولانا بر خلاف دیگر بلاک چین ها به هر بلاک(block)، اسلات (Slut) نامیده می شود و با هش رمز گذاری می شود و حدس زدن آن را غیر ممکن می کند و امنیت آن را هم به شدت بالا می برد.
شبکه سولانا تقریباً غیر قابل نفوذ به نظر می رسد برای هک کردن آن نیاز دارید که بتوانید قفل رمزگذاری آن را بشکنید و پس از آن اگر بخواهید تغییراتی روی اسلات های قدیمی ایجاد کنید مجبور می شوید که آن اسلات را روی همه نود های دیگر اعمال کنید و خب این کار غیر ممکن به نظر می رسد و این امنیت به واسطه الگوریتم سولانا و مکانیسم اجماع اش به وجود می آید.
ارز SOL، زادۀ بستر سولانا
ابتدا که بلاک چین سولانا معرفی شد، ارزی برای پاداش دادن وجود نداشت و خبری از SOL نبود، نمی توانستید با ماین کردن یا استیک کردن به پاداشی برسید و با وجود آمدن این کوین بود که سولانا قدرت گرفت.
SOL چند روز بعد از ریزش بزرگ بازار کریپتو در سال ۲۰۲۰ عرضه شد.
این کوین به صورت از پیش تعیین شده عرضه می شود، به عبارتی هر سال ۱۵ درصد به کل میزان SOL های موجود اضافه می شود و سپس ۸ درصد از آن ۱۵ درصد برای کنترل تورم این کوین کم می شود و در نهایت نرخ تورم سالانه ۵/۱ درصد را به وجود می آورد.
ماین کردن solana
ماین کردن کردن سولانا(solana) به علت فقدان الگوریتم گواه کار (poW) امکان پذیر نیست و نمی توانید از ماینر ها و کارت گرافیک ها برای به دست آوردن این کوین استفاده کنید.
هرچند هنوز امکان دریافت این کوین با استفاده از استیکینگ به لطف وجود الگورتیم گواه سهام (poS) در کنار الگوریتم اصلی سولانا یعنی گواه تاریخ (poH) وجود دارد.
سخن آخر
در نهایت بلاک چین سولانا را می توانیم نسخه پیشرفته تر اتریوم ببینیم، مقیاس پذیری بهتر، سرعت فوق العاده تایید تراکنش، کارمزد پایین به نسبت خدمات، امکاناتی مانند قرار داد های هوشمند، Nft و مزایا دیگری مانند امنیت بالا دلایل محکم و قدرتمندی برای برنده اعلام کردن بلاک چین سولانا در این رقابت است.
هرچند ارز سولانا به جایگاهی به مانند جایگاه اتریوم نرسیده ولی باز هم از رتبه مناسب و قابل قبولی برخوردار است.
اختصاصی ریونکس